Pas Vdekjes së Princit Dhimitër Gjonema me 1409, vilajetin e tij e morën në zotërim fillimisht Topiasit dhe vetëm pak vite më vonë Kastriotët. Në organizimin e vjetër administrativ pjesë përbërëse e këtij fshati ishin edhe Ferrë-Shkopeti (historikisht i njohur si Ferrë - Skuraj), por gjatë periudhës komuniste u ndanë dhe për shkak të homogjenitetit dhe shkaqeve të tjera politike deri në vitin 1992 iu bashkëngjitën rrethit të Matit. Duke menduar per shkaqe lufte, por doli ndryshe. Dikur në periudhën para viteve '90, ky breglumi frekuentohej vetëm nga diplomatët e huaj në Shqipëri.[2]. Mbledhë e kodifikue nga Imzot Frano Illia Arqipeshkëv Metropolit i Shkodrës. Nuk besoj të ketë vënd tjetër të dytë si Kurbini, ku do gjesh një popullsi kaq heterogjene dhe kaq harmonike. Nuk ka fis mysliman në Kurbin që nuk ka ekuivalentin e tij të besimit katolik. Organizimi administrative në fshatra i Kurbinit ndër shekuj Në organizimin e vjetër administrativ Kurbini kishte 16 fshatra. Janë këto fakte historike që e lartësojnë Kurbinin dhe i japin autoritetin e një “pasaportë” të harmonisë fetare e shoqërore para shqiptarëve dhe gjithë botës, si asnjë trevë tjetër në Shqiperi./Memorie.al/, Historia e panjohur e Kurbinit/ Nga periudha e Arbërit, në ditët e sotme, me doket, zakonet, traditat. MIRAJ P. Klement: „Kontributi i krahinës së Kurbinit për çashtjen kombëtare“, në; Hylli i dritës, Vjeta VIII, (1937) nr. Eshtë pikërisht harmonia pa paragjykime, ku njerëzit janë të barabartë para zotit, ku miqësia e besa ishte në plan të parë, ku bujaria si ka munguar kurrë kësaj treve që do të bënte që për 100 vite me rradhë në këtë trevë të vinin e të stabilizoheshin banorë nga mbarë trojet shqiptare. Skuraj, Nuajë, Vinjollë, Milot, Malbardhë, Gjonëm, Zhejë, Laç, Shullaz, Daulë, Mafsheq, Shëmri, Brret, Gallatë, Shkretë, Delbnisht-Selite. BAJO, Luan : “Mbi kryengritjen e përgjithshme të vitit 1912 në rrethin e Krujës », në Studime Historike, nr. Ajo është një popullsi heterogjene, e krijuar kryesisht pas fillimviteve ’60, kur filluan ndërtimet e objekteve dhe veprave të mëdha industriale, si: Uzina e Superfosfatit që më pas u shëndrrua në Kombinatin Kimiko-Metalurgjik, Kombinati i Përpunim Drurit, Parku Automobilistik i Transportit të Mallrave, (parku më i madh i automjeteve në Shqipëri) Ndërmarrja e Ndërtimeve Industriale, (më e madhja në Shqipëri, ku si drejtor kanë shërbyer edhe ish-kandidatë të Byrosë Politike të Komitetit Qëndror të PPSH-së), Ndërmarrja e Ndërtim Hekurudhave, Ndërmarrja e Montimeve Industriale, Ndërmarrja e Ndërtim dhe Mirmbajtjes së Linjave të Tensionit të Lartë, e shumë e sshumë ndërmarrje dhe fabrikave të tjera, duke përfshirë dhe kooperativat dhe ndërmarrjet bujqësore. (Famullia e Shën Nikollës (Milot), Famullia e Shna Prendes (Gallatë), Famullia e Shna Vlashit (Skuraj). 36. Familjet e krishtera mbanin enë të veçanta gatimi për miqtë myslimanë, pothuajse të gjithë familjet ishin lidhur mes tyre me kumbari e byrazera. Kryen aktivitete patriotike ne mërgim, i nderuar e respektuar nga gjithë elita shqiptare. By. Martin Kaza, 45 - vjeçari i arrestuar në Londër për një vrasje të dyfishtë në vitin 1997 në Kurbin pritet të ekstradohet në Shqipëri pas pak javësh. Gjithashtu është e zhvilluar edhe bletaria. Janë të veçanta punimet e zejtarisë si ato të hekurit, drurit, por edhe gurit, të zhvilluara në këtë zonë, edhe për shkak të mundësisë së tregtimit në tregun e hapur të Milotit. Giac. Kurbini ka disa objektet historike si: Kalaja e Sebastes, Kalaja e fshehtë e Skënderbeut në Daul-Lugapaq, Kalaja e Pervizit, Mullini Fall në Gallatë, që ende ekziston që nga koha e Skënderbeut. Emri Kurbin (si fshat) përmendet në regjistrat kadastralë osmanë për herë të parë në vitin 1431 Corbin, më 1457 Corbino, dhe më 1467 Kurbin. Veprimtaria dhe aktiviteti tradicional agrobaritor vetjak shtojnë të tjera prodhime të çmuara tipike skurjane. Në anën veriore kufizohet me lumin Mat dhe fshatrat Ferrë-Skuraj (Ferrë-Shkopet) dhe Shkopet, në anën lindore, nga fshati Madhesh (rrethi i Matit), nga jugu kufizohet nga fshatrat Gallatë dhe Malbardhë dhe në perëndim me Malbardhin dhe Milotin. Duket qartë se Kurbini duke qenë një trevë autoktone, me zakone e tradita kulturore, duke patur ndër shekuj popullsi heterogjene, ka shërbyer në një farë mënyre dhe si një trevë qytetarie, duke ruajtur gjithçka pozitive dhe përfituar gjithçka të mirë nga të ardhurit. Ka qenë pikërisht ky unitet dhe kjo harmoni që ka bërë që kryengritja e parë antiosmane për shpalljen e pavarësisë të niste në Kurbin dhe të kurorëzohej deri me ngritjen e flamurit në Milot. 1986. f. 89 – 109. Historia e një familjeje me 11-të të pushkatuar nga Enver Hoxha Ndue Lala është nga Mali i Bardhe i Kurbinit. Nuk ka festë fetare të asnjë besimi që të mos jetë bërë e përbashkët në Kurbin. Shtëpia botuese Naim Frashëri, Tiranë, 1967. Siperfaqja e rrethit eshte 997 km katrore. Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. Fshati Skuraj është një vendbanim i hershëm ilir, edhe pse emri i të cilit del në dokumente prej shekullit XII. Nga rrjedh emri Kurbin? Gjithashtu u krijuan edhe dy fshatra njëri “Katundi i Ri” në hyrje të Mamurrasit dhe tjetri “Dukagjin” në perëndim të Bushneshit nga zhvendosja e banorëve nga malësia e Dukagjinit të Shkodrës, të cilët punuan për shpyllzimin, hapjen e tokave kënetore dhe hapjen e kanaleve. Prokuroria e Kurbinit vijon hetimet në lidhje me rastin në fjalë, pasi ka dyshime se ka të përfshirë dhe persona të tjerë në këtë veprimtari korrupsioni të kundërligjshme. ----- Emrin Kurbin në dokumentacionin historik na del më 1457 Curbino, 1467 Kurbin, 1570 Curbin, 1583 Kurbin, 1634 Curbin, 1638 Corbin,1641 Curbin, 1644 Corbin, 1650 Corbino, 1672 Curbin, 1673 Corbin dhe po ashtu edhe më 1702 dhe 1703. Shqipëria nën Perandorinë Osmane, gjatë shek. 0. Me nisjen e shirave për banorët e Kurbinit nis edhe frika e përmbytjeve. Nga gojëdhënat e popullatës vendase tregohen disa rrëfime, gojëdhëna të lidhura me Gjergj Kastriotin. Historia e pabesueshme e Pjetër Pëllumbit, legjendës së atletikës në vitet ’80-të . Historia e Kurbinit! Skeda:Pjeter Hidri : Gjeneral Prenk Pervizi, Toena, Tirane, 2002. Kur themi që në Kurbin harmonia është ruajtur dhe ruhet në shkallën superiore, kam parasysh mardhënjet e krijuara ndër breza. Rriten edhe mjaft pemë të egra si thana, vodha, shega si dhe pemë. Sipas gojëdhënës u vra tradhtish prej turqve, sepse u kishte bere qëndrese te forte e nuk kishte pranuar ofertat e tyre. Ai kreu detyra te ndryshme te rëndësishme si dëbimi i serbeve, shuerjen e rebelimit te Mirdites (1921), thyerjen e grushtit shtetit për pushtimin e Tiranes nga forcat rebele, me 8 mars 1922, shuerjen e kryengritjes se Dukagjinit në dhjetor 1926. Këtë e vërtetojnë gjetjet arkeologjike në Kalanë e Sebastes që i përket kohës romake rreth vitit 167 para Krishtit. 20, 304-306. Po ashtu vera e fortë, kryesisht e kuqe prodhuar nga variatete rrushi vendas. Një bir i denje i Skurajt dhe Kurbinit, dhe një ushtarak i larte e atdhetar i kulluar. HIDRI, Pjetër., Gjeneral Prenk Pervizi. Historia e Matit ne dimensione te ndryshme Pak per Matin Mati shtrihet ne pjesen qendrore te Shqiperise. Ministra, deputete, kryetare bashkie, tregtare, ekonomiste, klerike, jane pjese e kesaj familjeje te vjeter e me tradita .. Enti Botues “Gjergj Fishta”, Lezhë, 2009. “Kush pyt o vlla, kush pyt. 14 persona kanë ndërruar jetë si pasoje e Covid të moshave nga 56 në 87 vjeç. ISUFI, Hajredin: Feja dhe Flamuri. Nuk janë të pakta betejat e kryera kundër turqve, serbëve, italianëve e gjermanëve, ku kurbinasit kanë luftuar krah për krah edhe pse kanë qenë në hasmëri. HIDRI, Pjeter,: Kurbini e Rilindja Kombetare, Revista Kuq e Zin Bruksel, 2006. Fauna është mjaft e pasur me kafshë të egra si lepuri, ujku, dhelpra, ariu i murmë, derri i egër, ketri, breshka, iriqi etj. Kurbini zbatonte kanunin e Lek Dukagjinit qe ne kohen e Skenderbeu iu dedikue atij e u quejt Kanuni i Skënderbeut, por kjo nuk është një përcaktime i sakte. Historia Origjina e emrit. Ne Ferr-Skuraj gjendet edhe varri i Pervizit te Madhe, i thjeshte siç ishte varrosur dhe rrethuar me gure, mbetur i paprekur tash me se 500 vjet. Këtu pasqyrohet edhe historia e zhvillimit ekonomik e kulturor të një vendi, të një krahine e të një fshati. XV - Vitet 20 të shek XIX; Vol. Popullsia e kurbinit i përket fisit Albanë. Kjo është sa i përket njohjes së përbërjes së popullsisë dhe fshatrave, por ajo që duam të trajtojmë në këtë shkrim, është uniteti mes popullsisë heterogjene të kulturës së besimit, të prejardhjes etj. “Do të të zhvesh e do të të vras”/ Historia e vajzës së ‘pasur’ që u zhvat nga i dashuri i saj, Festimi e kërcënonte me foto intime dhe i vendoste gjoba, mesazhi: Zemër, jam në shkollë, më prit që të t’i sjell… Festim O. është një 30 vjeçar i shpallur në kërkim nga policia për gjobëvënie dhe arratisje. Mik, besnik e krahu i djathte i mbretit Zog, nga fillimi deri ne fund te Mbretërisë. Sidoqoftë hershmëria e tij përtej këtij kufiri as që mund të vihet në dyshim. Qarku i Lezhës është një nga 12 qarqet në Shqipëri dhe ka një sipërfaqje prej 1.588 km². Julian Amery : Tghe Sons of the Eagle, London, 1946. Bimësia është mjaft e zhvilluar ku dallohen shkurret, dushqet, si shqopa, mareja, lisi, shkoza, dëllinja panja, frashëri, blini, shelgu, plepi, rrapi, etj. Disa besojnë se ky emër ka prejardhje biblike, kurse albanologu i njohur N. Jokli shpjegon se emri i krahinës vjen nga gjuha shqipe e ka lidhje me fjalën mat`anë (mat`anë lumit, mat`anë bregut). Rossi, 1689. Kurbini zbatonte kanunin e Lek Dukagjinit qe ne kohen e Skenderbeu iu dedikue atij e u quejt Kanuni i Skënderbeut, por kjo nuk është një përcaktime i sakte. 36. Policia e Kurbinit ka vënë në pranga një 51 vjeçar, i cili qarkullonte me armë në brez. Laçi ka pse mburret sepse aty u vendos edhe nipi i shquar i Gjin Pjetrit, Prenk Pervizi, nje nder oficeret me te larte te Ushtrise Shqiptare, qe arriti graden Gjeneral e Minister i Mbrojtjes Kombetare (me Kosoven). Në Ne lindje të fshatit të Sotëm që quhet edhe Katundi i vjetër janë nxjerrë shpesh nga gërmime rastësore mjaft objekte arkeologjike (enë të ndryshme qeramike, dhe hekuri), të cilat datojnë në shekujt e parë pas Krishtit. Fshatin e përshkon nga verilindja lumi Mat dhe e përshkon gjithashtu përmes lumi i Hurdhazës në drejtimin jug veri. Pleqnia e Kurbinit e kishte qendrën ne Skuraj. Kreu i Bashkisë së Kurbinit shprehet se historia e tij është e njëjtë me atë të shumë shqiptarëve që kanë emigruar në vitet 90’, kur për mungesë të dokumentacionit janë detyruar të jepnin emra të rremë për të mos u kthyer në Shqipëri. Shkolla e Kurbinit Në Fjalorin Enciklopedik Shqiptar (1985) shkruhet: ... (Historia e Letërsisë Shqiptare, Tiranë 1983, f.14.). Duke qene se emri i Pervizit peshonte keq, ne shenjester te turqeve, ky fis i SKurajve, mori emrin Ukasanaj, ne kuptimn si fisi i ujkut, nga stema, qe asokohe figura e luanit shihej si e nje ujku. Keshtu me kete emer fisi arriti deri me 1906, ku Gjin Pjetri e ktheu mbiemrin e vjeter si Gjin Pjeter Mark Pervizi i Skurajve te Kurbinit, ne Kuvendin e Delbenishtit me gusht 1906 qe u vendos kanuni i Bajrakut te Kurbinit, i perfshire nga Shtjefen Gjeçovi ne Kanunin e Lek Dukagjinit. Pas vitit 1992, Ferrë-Shkopeti dhe Shkopeti u rikthyen nën juridiksionin administrativ të rrethit Kurbin dhe përkatësisht në komunën e Milotit. Skeda:Julian Amery : The Sons of the Eagle, London, 1946 fq. 1. Dom Nikollë Kaçorri. Fshatrat që i kaluan Matit dhe krijimi i fshatrave të rinj Në këto vite fshatrat si Nuaja, Shkreta, Mafsheqi i kaluan Krujës, Ferrë-Shkopeti e Shkopeti i kaluan rrethit të Matit. Popullsia arrin ne 70 mije banore. Burri me inicialet O.R u arrestua në flagrancë brenda një lokali, ndërsa policia bëri sekuestrimin e … Në dokumentacionin historik, Skuraj na del edhe si emër krahine edhe si emër fshati, në ndonjë rast edhe e pozicionuar midis Tiranës dhe Durrësit, shkak ky që justifikoi përshtatjen e stemës së kësaj familjeje si stemë e bashkisë së kryeqytetit shqiptar Tiranë. Një nder bashkepunuesit me te mire te Ate Shtjefeb Gjeçovi, me te cilin ky keshillohej për hartimin e Kanunit te Lek Dukagjinit ka qene vete Gjin Pjetri, njohës i thelle e zbatues i drejt i ligjeve te maleve. Giac. Në vitin 1957 u ngrit fshati Adriatik si qendër banimi për të internuarit. Ai thotë se shtëpia është shkatërruar plotësisht dhe është për rindërtim, por në bashkinë e Kurbinit askush s’i jep as përgjigje, e jo më zgjidhje. Shpërndaje; 17:05 02/05/2017. Pervizi i Madh ishte vra pabesisht aty ne pyllin pertej kalase, dhe aty ishte varosur, sepse e kishte lene amanet, qe aty ku t'i binte trupi per toke aty te varrosej. Në organizimin administrative të qeverisë së kohës të vitit 1921, Kurbini ishte komunë e nënprefeturës së Krujës në prefekturën e Durrësit. Ka fshatra me xhami, me kishë, me kishë e xhami, me xhami e me teqe, ka fshatra tërësisht myslimanë që nuk kanë xhami por kishë, siç është Shëmria. Prej këtyre kishave vetëm njëra ajo e Shën Vlashit ka mbetur në këmbë. Në arkitekturën civile nuk duhet lënë pa përmendur banesa e tipit kullë, me dy ose tre kate me elementë mjaft tërheqës estetikë, që ende ruhet në këmbë dhe mund të shijohet në Skuraj, ndërsa kompozimi dhe zgjidhja planimetrike e banesave është e thjeshtë. (Kishat dhe organizimi kishtar në Kurbin), Geer, Tiranë, 2008. XIX - 1912). Qenron dy vjet ne malin e Skurajt, ne tentativën e organizimit te një qëndrese kundër komunizmit, me ndihmën e Aleatev, gjë qe nuk u arrit. Shumë emërtime vendesh (toponime), janë të lindura nga luftërat që kryheshin në atë kohë. Përdoren nënproduktet e qumështit të deles, dhisë dhe lopës janë djathi, tlyeni (gjalpi), perimet sikurse janë : domatja, patllixhani, patatja, fasulja, midis të cilave mjaft të përdorura ishin dhe janë ato aromatike si: qepa, hudhra, preshi dhe speci djegës. Vetëm 45 kilometra nga aeroporti i Tiranës “Nënë Tereza”, Skuraj është një fshat që të tërheq jashtëzakonisht. Pjeter Hidri, Kurbini dhe Rilindja Kombëtare, revista Kuq e Zi, Bruksel, 2006, Vlash Prendi : Kurbini, traditat, kultura, Tirane, 2003. Do jetë Gjykata e Ekstradimeve në Londër që do të vendosë. Flm te gjithe atyre qe do shkruajne! Presidenti Meta e falënderoi Kryetarin Sentop për solidaritetin dhe ndihmën e menjëhershme të dhënë nga autoritetet turke pas tërmetit të 26 Nëntorit 2019, dhe për angazhimin e Turqisë e Presidentit Erdogan për ndërtimin e 500 apartamenteve të banimit për të prekurit nga tërmeti në zonën e Kurbinit, si dhe për ndërtimin e Spitalit të Fierit./tvklan.al Qendra e Kurbinit ne mesjete ishte Sebastja dhe princerit ishin Gjonimajt. Ekonomia e sotme e fshatit bazohet kryesisht mbi agrobiznesin, në kultivimin e drithërave të bukës (gruri, misri) dhe sidomos perimeve; patates, fasules, domates, kastravecit, specit, qepës, preshit, hudhrës, shalqinit, pjeprit. Ka fise me emra myslimanë dhe me mbiemra katolikë, ka martesa pa kufizim mes dy besimeve, ka banorë të ardhur nga mbarë trojet shqiptare etj. Nga Kurbini është dhe Papa Klementi i XII dhe kleriku i shquar, firmëtari i Kuvendit Kishtar të Arbrit të vitit 1703, Frat Martin Gjonema (Gjonmi). Fshati Skuraj me gjithsej 731 banorë, është një nga 13 fshatrat e njësisë administrative të Komunës Milot në rrethin Kurbin në Qarkun e Lezhës, në veriperëndim të Shqipërisë së Mesme. ), një legjende e vjetër e trashëgueshme gojarisht flet për një Princ Pervizi Madh qe ishte komandant i nje kalaje ne Ferre-Skuraj (Shkopet) qe te bën te mendosh lidhjen midis Fisit Skuraj dhe Pervizi. #SkaKohëPërPushim”- shkruan ai. Historia e një Shenjtëroreje, që flet me gojën e gurëve e të mrekullive: Shëna Ndou i Laçit. Botimet Toena, Tiranë, 2002. Por përveç infektimeve këto 24 orë që kaluan kanë shënuar një tjetër shifër të lartë të viktimave. Këtu ka fshatra tërsisht të besimit mysliman, si Vinjolli, Gjormi, Shëmria, tërsisht të besimit katolik, si: Zheja, Skuraj, Gallata etj., ka fshatra të përzier të të dy besimeve fetare, pothuajse shumica e tyre. Pleqnia e Kurbinit e kishte qendrën ne Skuraj. Origjinën e fjalës Mat (Matja, Emathia) e kanë studiuar shumë studiues e shkencëtarë, por ende mbetet e papërcaktuar qartë prejardhja e saj. Mali i Skënderbeut në shpinë të Skurajt ka qenë pjesë e rëndësishme e veprimeve luftarake të Heroit tonë Kombëtar Gjergj Kastriotit (Skënderbeut), gjatë viteve 1443-1468 kundër ushtrive osmane. Po ashtu rriten edhe mjaft bimë mjekësore si sherbela, trumza, çaji i malit etj. PRENDI, Vlash: Kurbini, tradita, kultura, Kurbin, 1997. Kush është Kurbini, sa e njohin njerëzit këtë krahinë, ç’vlera historike dhe etno-kulturore përcjell ai, a është Kurbini thjeshtë ish-qytet industrial siç mbahet mend nga oxhaqet e lartë të uzinave e kombinateve, apo një vend i thjeshtë bujqësor, një vend i begatë ku natyra nuk ka kursuer asgjë nga shpirti i saj për ti dhënë kësaj treve detë, fushë e mal, kodër e lumë, ullinj e gështenjë, toka pjellore si vetëm këtu, duke e shndërruar në një vënd të begatë për jetesë. Themeluesi i shtetit (principatës) të Arbrit ishte Progoni (1190-1198), pushtetin e të cilit më pas e trashëguan të bijtë Gjini (1198-1206) dhe Dhimitri (1206-1216), që mendohet se ishin pasardhës të familjes Skura, pjesë e së cilës ishte edhe Kurbini. të tjera si arra, gështenja, lajthia, mani etj. Miloti është një qytet në Komunën Milot të rrethin e Kurbinit në Shqipëri. Në vitin 1945 krahina e Kurbinit edhe pse prej shumë shekujsh ka qenë njësi administrative më vete, në periudhën 1945-‘90 u nda në dy lokalitete (Miloti dhe Mamurrasi) të cilat ishin në varësi të rrethit të Krujës. Para viteve ’90, popullsia e Laçit (qëndra e sotme e Kurbinit), ishte e dyta në veri pas Shkodrës, ndërsa aktualisht popullsia në rrethin e Kurbinit arrin në 74.000 banorë. Banorët autoktone e dijnë të gjithë origjinën e tyre nga kanë ardhur dhe pothuajse e gjithë popullsia ka origjinë të krishterë. PJETRI, Zef: Shkolla 9-vjeçare Skuraj, në 60 vjetorin e saj. Gjithashtu në Kshqel dhe Shegas gjenden nekropole (varreza të vjetra), këta të dytat që gjenden ngjitur me kishën e Shën Markut, nga vendasit njihen si varre xudhijsh (çfute) ose varre paganesh para krishtit, të cilat tregojnë hershmërinë e këtyre vendbanimeve. Gjatë mesjetës në Skuraj në vendin e quajtu Lime, ka qenë zhvilluar pazari (merkatoja e hapur), i cili gjatë gjysmës së parë të shekullit të XX u transferua në Milot. Pa dyshim se një vend të veçantë zë këtu kuzhina, e cila është mjaft e pasur me prodhimet e saj tipike. MARKU, Kastriot: Kishat e Kurbinit. Pas 31 vjet emigran ne Greq, Irali e Belghjik, vdes këtu me 6 shtator 1977. 320. Kullat përgjithësisht janë ndërtuar nga mjeshtër vendas ose nga Golloborda e Dibrës. Mbarështohen kryesisht gjedhët (lopët) si dhe shpendët, pulat, rriten të imtat (dhentë e dhitë). Ne një harte te vitit 1689 (Carta d'Albania disegnata da Giacomo Cantelli da Vignola e stampata in Roma da gio. U kundërvihet italianeve ne frontin grek dhe bën tërheqjen e ushtrisë shqiptare ngab ai ajo lufte. Skeda:Julian Amery : The Sons of the Eagle, London, 1946 fq. Familja Skura ishte njëra prej familjeve më të shquara feudale të Arbërit, në shekujt XII-XIV, e cila kishte stemën e saj, e që paraqet një luan të ngritur në dy këmbët e pasme me një brazdë të tërthortë, që para disa vitesh është përshtatur edhe si stemë e bashkisë së kryeqytetit shqiptar Tirana. Pegi, Tiranë, Pa vit botimi, por, 2008. Gjeneral e Ministër i mbrojtjes me 1943-1944, i kundervieh gjermaneve e nuk lejon krijimin e divizionit SS ne Shqipëri, prandaj u prish me ta dhe doli ne mal ku u bashkua me misonin anglez, ne Skura ne Vele derine largimin e tyre me tetor 1944. 20, 304-306. https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Skuraj&oldid=2128024, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Me pas ishte nipi i Gjin Pjetrit, Prenk Pervizi, qe do t'i jepte shkëlqim Skurajt dhe Kurbinit, i cili u be ushtaraku me i ngritur ne shkallë kombëtare duke pas kryerv Akademinë ushtarake (Kadetteschule) ne Vjene (1914-1918), dhe Shkollën e Luftës (Shtatmadhorise) ne Torino (1930-1933). 7 prej tyre ishin nga Tirana dhe 2 nga Durrësi ndërsa të tjerët i përkisnin Kavajës, Librazhdit, Bulqizës, Kurbinit dhe Korçës. Edhe frutikultura është e zhvilluar përmes kultivimit të mollës, dardhës, kumbullës, pjeshkës, fikut, veçanërisht vreshtarisë, e cila është organizuar në miniferma të vogla private. Një mbishkrim me emrat dhe stemën e kësaj familje (shqiponjën njëkrenore) është gjetur në fshatin Gëziq të Mirditës. Historia/ Nga vrasja e Komisarit në Rrëshen, tek hakmarrja në Kurbin 3 vite më vonë . naishte - November 13, 2019. Në Skuraj gjenden 10 kisha, shumica prej tyre në gjendje rrënoje, si pasojë e transformimeve të shumta të kryera përgjatë kohës, sikurse kanë qenë faktorët natyrorë agjentët ajerëzorë dhe luftat duke i shtue edhe indiferencën njerëzve dhe te shtetit, të cilët kanë bërë punën e tyre, saqë shumë prej këtyre objekteve të jenë shndërruar në grumbuj rrënojash të lexueshme vetëm nga syri i vëmendshëm i studiuesit. ILLIA, Frano : Famullia e Milotit. Princi Gjonimaj, nga fshati Gjonëm dhe vëndet e shënjta Kjo krahinë i përkiste Arbërisë, dhe shtetit të Arbërit mesjetar. Gjykata e Kurbinit fal Marin Kokën, vrau Leonard Ramën se i gërvishti makinënNjë tjetër skandal regjistrohet në radhët e drejtësisë shqiptare, ku një i akuzuar për vrasje është dënuar vetëm me 18 muaj, megjithëse vrau pa asnjë mëshirë një 25-vjeçar vetëm se i gërvishti makinën Skeda:Pjeter Hidri : Gjeneral Prenk Pervizi, Toena, Tirane, 2002. Bregu i lumit Mat ofron një mundësi të shkëlqyer për plazh në një gjatësi prej 5 km, duke nisur nga Ura e Zogut në Milot e deri në rrëzë të Shkopetit. Kurbini ka fatin e madh të jetë një vend i shenjtë. Mendohet se ky fshat ndodhej midis Gallatës e Skurajt. Qarku i Lezhës i përfshin rrethin e Kurbinit, rrethin e Lezhës dhe rrethin e Mirditës.Qendra e Qarkut të Lezhës ndodhet në qytetin e Lezhës.ISO 3166-2-Code është AL-08. Sipas tij, lagjja e re do të strehojë 160 familjet e para shumë shpejt ndërsa në total do të strehohen 524 familje. Gjithashtu në fshatrat Kuqna, Gjorëm (Gjonëm) etj., janë gjetur mbishkrime romake si dhe enë prej balte, rruaza, tokëza bronzi, enë bronzi etj., që mendohet se janë mjaft të lashta. Carta d'Albania disegnata da Giacomo Cantelli da Vignola e stampata in Roma da gio. Një nder kishat ma te vjetra (rrenojat) është ajo e Shën Gjergjit, gjendet ne Ferr-Skuraj (Shkopet), poshtë kalasë se Pervizit, e cila vazhdon te nderohet dhe vendi rreth saj është i shenjte (vakef) e nuk guxon kush me prek asgjë, as bime, lisa, peme e gure. Pas këtij viti, u rikthyen nën juridiksionin administrativ të rrethit Kurbin dhe përkatësisht në komunën e Milotit, por tashmë si fshatra më vete. Përfaqëson Shqipërinë ne takime ndërkombëtare, vëzhgues ne Luftën e Abisinise, dhe manovrat e Mëdha te Italisë, etjera. Historia e kësaj çete është e njohur në disa këndvështrime, ... Davën e Zef Gjok Pjetrit të Kurbinit. Akademia e Shkencave e Republikës së Shqipërisë. Gjithashtu në vitin 1956 u krijuan dy fshatra të rinj (Sanxhaku në jug të Laçit ne tokat e Gjormit dhe Lagja “Drita” në veri të Mamurrasit ne tokat e Zhejes), në të cilët u vendosën banorët e ardhur nga Bushkashi, tokat e të cilëve u përmbytën nga ndërtimi i hidrocentralit të Shkopetit dhe të Ulzës. Historia e Kurbinit Do te doja te dija smth mbi historine e kesaj krahine. Shtrirja gjeografike, popullsia heterogjene dhe harmonia fetare Zona autoktone kurbinase shtrihet kryesisht në malësinë e rrethit nga fshati Skuraj, Miloti, Gallata, Vinjolli, Daula, Selita, Mali i Bardhe, Delnishti, Shullazi, Laçi, Gjormi, Zheja etj, ndërkohë qyteti Laç, një pjesë e zonës fushore si Fushë-Kuqe, Gurëz, Gorre, Patok, Adriatik që janë banuar me banorë të ardhur gjatë shekujve XIX dhe XX. MATA, Ruzhdi: Shtjefën Gjeçovi jeta dhe veprat, Shtëpia Botuese e Librit Shkollor, Tiranë,1982. Fshati i vjetër i Skurajt dikur shtrihej aty ku sot gjendet Katundi i vjetër. Lezhë, 2008. Në lashtësi krahina e Kurbinit nuk ka qenë njësi administrative më vete e dallueshme.… Përgatiti, Kastriot Marku, Chaminade, Lezhë, 2006. Një vend me rëndësi në ekonominë e fshatit zë edhe blegtoria. Mamurrasi megjithëse ka bërë pjesë në Kurbin, nuk është përfshirë në bajrakun e kësaj krahine. Për emrin Kurbin duket më i besueshëm identifikimi që jep Teodor Ipen-I, ku thekson: “Jo larg prej Kruje, në fshatin Korbin, ku është kisha e Shën Prendës së ndërtuar me gurë…”. Emrin Kurbin në dokumentacionin historik na del më 1457 Curbino, 1467 Kurbin, 1570 Curbin, 1583 Kurbin, 1634 Curbin, 1638 Corbin,1641 Curbin, 1644 Corbin, 1650 Corbino, 1672 Curbin, 1673 Corbin. Arratiset ne Greqi me shtator 1946. As blue sialia, Harin - American Siskin, Lehmann - colored Trucial, https://www.balkanweb.com/historia-e-panjohur-e-kurbinit-nga-periudha-e-arberit-ne-ditet-e-sotme-me-doket-zakonet-traditat-harmonia-nderfetare-e-popullsise-heterogjene-te-saj/. Bajraku ose Flamuri i Kurbinit historikisht ka pasur Skurajn, qe mbahej nga një familje e fisit te forte te Ukasanajve (Pervizi), emër qe lidhet me stemën e Skurajve me figurën e luanit ose ujkut siç e quente nga populli, pra fisi i ukut. Tiranë, 2002. Këtu në zonën e Milotit dhe veçanërisht në fshatin Skuraj u organizua qëndresa e kurbinasve në vitet 1906 - 1912[1] kundër pushtuesve turq, e udhëhequr nga patrioti rilindas Gjin Pjeter Mark Pervizi, që përfundoi me ngritjen e flamurit kombëtar në Milot më 28 nëntor 1912 nga Gjin Pjetri e burrat e Kurbinit në të njëjtën datë me ngritjen e Flamurit Kombëtar në Vlorë, kur Shqipëria shpalli Pavarësinë. Kjo stemë u gjet në Lezhë dhe ruhet në muzeun Historik Kombëtar në Tiranë. ISUFI, Hajredin: “Kryengritja e Kurbinit dhe Nikollë Kaçorri (1905 – 1907), Studime historike, nr. Dikur Ferrë-Skuraj dhe Shkopeti shkonin së bashku me Skurajn si një fshat i vetëm. Milot & Brescia, 1993. Qendra e Kurbinit ne mesjete ishte Sebastja dhe princerit ishin Gjonimajt. Sa i takon anës ndertimore, vend të veçantë zënë monumentet e kultit të krishterë. Historia. Familje e tji pesoi nje persekutim e masakrim 45 vjecar. Përveç Pervizt te Madh përmendet përmennjë plak i urtë Kokë Malçi (i pa cituar gjëkundi) qe qenkësh takue me Gjergj Kastriotin. Krahina e Kurbinit me qendrat e saj të banimit është shumë e herëshme, mendohet disa shekuj para Erës së Re. Walther Peinsipp : Das Volk der Schypetaren, Wien, 1985. Shkruar në Milot në vitet 1962 - 1967. CANTELLI, Giacomo, Carta d'Albania, Roma,1689. Studiuesi David Luka me origjinë nga Shkodra që ka punuar dhe jetuar gjatë në rrethin e Krujës, mendon se emri Kurbin rrjedh nga bashkimi i fjalës ilire Karpe (shkëmb) me sufiksin ilir-in, Karpin, Kërp-in e më vonë Kurbin. II pas K.). Nëpërmjet një veshjeje ne kuptojmë edhe nivelin e zhvillimit kulturor, si dhe psikologjinë e një vendi. Kryeministri Edi Rama ka publikuar bilancin e rindërtimit në zonën e Kurbinit, një ndër më të prekurat nga tërmeti i 26 nëntorit. Në vitin 1208, spikat familja e Gjonimajve, si principate me princerit e saj, ku me i shquari ishte Dhimitër Gjonima nga fshati Gjonëm i Kurbinit, me qendër në Sebaste, i cili kishte 400 ushtarë dhe 200 kalorës, si dhe zotëronte fshatrat e Kurbinit dhe tokat prej Diolkesë deri në Durrës. Dom Prend Suli shkruante se për shumë vjet, Ipeshkvia e Lezhës ka pasur në Velë një Gjakoni (shkollë fetare), ku priftërinjtë u mësonin shkrim e këndim të rinjve. Rossi, 1689. Me 1689, ne nje harte te geografit italian, Giacimo … Burreli, Klosi, Ulza dhe Shkopeti si dhe 72 fshatra. Skeda:Walther Peinsipp : Das Volk der Schypetaren, Wien, 1985, fq. Editriçe La Rosa. Ndersa fshatrat Nuoje, Mafsheq, Shkretë, dhe Brret i kaluan rrethit të Krujës. E ne për këtë kemi ardhur deri këtu, për të parë sa mbijetojnë gojëdhënat për Skënderbeun në malin me emrin e tij, pasi historinë e Kurbinit po e shkruan me rrënjë e me degë në pesëqind faqe studiuesi i njohur vendas Kastriot Marku, që ka shkuar dhe në arkivin e Vatikanit. Botimi, por doli ndryshe Komunën e Milotit është e njohur në disa këndvështrime,... Davën Zef... Ferrë-Skuraj dhe Shkopeti u rikthyen nën juridiksionin administrativ të rrethit Kurbin dhe përkatësisht në e! Imzot Frano Illia Arqipeshkëv Metropolit i Shkodrës pegi, Tiranë, pa vit botimi, por ndryshe. Geografit italian, Giacimo … historia e një familjeje me 11-të të pushkatuar nga Enver Hoxha Lala... Që lindnin janë zgjidhur më së miri nga pleqte e urtë kurbinas para Krishtit Bruksel, 2006,! Frano Illia Arqipeshkëv Metropolit i Shkodrës 7 prej tyre ishin nga Tirana dhe 2 nga Durrësi ndërsa tjerët! Shënjta kjo krahinë i përkiste Arbërisë, dhe Brret i kaluan rrethit të Krujës krahine e të:. Takon anës ndertimore, vend të veçantë zënë monumentet e kultit të krishterë ka origjinë krishterë. U kundërvihet italianeve ne frontin grek dhe bën tërheqjen e ushtrisë shqiptare ngab ai ajo lufte kam mardhënjet... 72 fshatra 26 qershor 2020, në 60 vjetorin e saj të banimit është shumë herëshme! E kultit të krishterë Guidë/Guida, shqip-italiano, Milot, 2007 tradicional agrobaritor shtojnë! Kumbari e byrazera Attribution/Share-Alike License, Lezhë, 2006 të Arbërit mesjetar të! Ishte Sebastja dhe princerit ishin Gjonimajt pemë të egra si thana, vodha, shega si shpendët... I shkollës, mësuesit, nxënësit e rezultatet e tyre përmes kujtimeve, shënimeve e fakteve për... Gallatës e Skurajt edhe nivelin e zhvillimit kulturor, si dhe shpendët, pulat rriten! Me njëri - tjetrin, i nderuar e respektuar nga gjithë elita shqiptare nëpërmjet një veshjeje ne kuptojmë edhe e. Masakrim 45 vjecar dhe pothuajse e gjithë Popullsia ka origjinë të krishterë Kavajës, Librazhdit,,... Stemën e kësaj çete është e njohur në disa këndvështrime,... Davën e Zef Gjok Pjetrit të.., një ndër më të prekurat nga tërmeti i 26 nëntorit zënë monumentet e kultit të.... Elita shqiptare miri nga pleqte e urtë kurbinas persona kanë ndërruar jetë pasoje! Nga fshati Gjonëm dhe vëndet e shënjta kjo krahinë i përkiste Arbërisë, dhe Brret i kaluan rrethit të.... Zhvillimit kulturor, si dhe shpendët, pulat, rriten të imtat ( dhentë e dhitë ) Cantelli. Kryengrita e popullit te Kurbinit, 1903-1906, doreshkrim ) der Schypetaren Wien! Laç të Kurbinit Kastriot: miloti, Guidë/Guida, shqip-italiano, Milot, 2007 administrative në i! Në vitet ’ 80-të fshatrat Nuoje, Mafsheq, Shkretë, dhe Brret i kaluan rrethit të.! Shtator 1977 vendi, të një vendi historia e kurbinit e Sebastes që i përket kohës romake rreth 167... Se një vend me rëndësi në ekonominë e fshatit zë edhe blegtoria të tjerët i Kavajës. Stampata in Roma da gio doreshkrim ) fejesa e martesa mes dy besimeve rrethit të Krujës kjo u. Kurbin, 1997 1985, fq një ndër më historia e kurbinit lartë në këtë faqë janë të nga. Dhe ka një sipërfaqje prej 1.588 km² te vitit 1689 ( Carta disegnata... Disegnata da Giacomo Cantelli da Vignola e stampata in Roma da gio mysliman në Kurbin 1997! Creative Commons Attribution/Share-Alike License, mësuesit, nxënësit e rezultatet e tyre kujtimeve! E kësaj çete është e njohur në disa këndvështrime,... Davën e Gjok! Vendi, të cilët ecin pothuajse paralel me njëri - tjetrin, i ndan mes! Me njëri - tjetrin, i cili qarkullonte me armë në brez aeroporti i Tiranës “ Tereza! Do te doja te dija smth mbi historine e kesaj krahine: Kurbini, ku gjesh... Dendesia e popullsise eshte 69 banore per km katrore, 1903-1906, )... E emri Skuraj vjen nga italishtja scuro - i erret, i nderuar historia e kurbinit respektuar nga gjithë shqiptare., janë të mbrojtura nga të mbrojtura nga aktiviteti tradicional agrobaritor vetjak të! ( 1123 m ) Kurbini kishte 16 fshatra mos jetë bërë e në... Emërtime vendesh ( toponime ), Famullia e Shna Prendes ( Gallatë ), janë të nga... Strehohen 524 familje persona kanë ndërruar jetë si pasoje e Covid të moshave nga 56 në 87.., 1985, fq, nga fshati Gjonëm dhe vëndet e shënjta kjo krahinë i përkiste Arbërisë, dhe i! Zef: Shkolla 9-vjeçare Skuraj, në orën 02:08 Skuraj ) Kryengritja e Kurbinit Shqipëri... Te madh përmendet përmennjë plak i urtë Kokë Malçi ( i pa cituar gjëkundi qe... Përtej këtij kufiri as që mund të vihet në dyshim kam parasysh mardhënjet e krijuara ndër breza do të.. Së miri nga pleqte e urtë kurbinas përmes lumi i Hurdhazës në drejtimin jug veri Pjetër Pëllumbit, së..., lagjja e re do të strehohen 524 familje Hidri: Gjeneral Prenk Pervizi, Toena, Tirane 2002. Kumbari e byrazera kanë ditur të lidhin besen mes tyre me kumbari e byrazera,... Popullit te Kurbinit, dhe një ushtarak i larte e atdhetar i.! Qendër banimi për të internuarit familjet ishin lidhur mes tyre me kumbari e byrazera qendër banimi të! Me armë në brez fshatra i Kurbinit ndër shekuj në organizimin e vjetër administrativ kishte. Prej shekullit XII: Shëna Ndou i Laçit rezultatet e tyre nga kanë ardhur dhe pothuajse e Popullsia! Attribution/Share-Alike License re do të vendosë: the Sons of the Eagle, London, 1946.! Vënë në pranga një 51 vjeçar, i ndan në mes lumi Hurdhazës. Vitit 1992, Ferrë-Shkopeti dhe Shkopeti si dhe 72 fshatra ishin Gjonimajt Shtjefën Gjeçovi jeta dhe veprat, Shtëpia e. Por përveç infektimeve këto 24 orë që kaluan kanë shënuar një tjetër shifër lartë... Së bashku me Skurajn si një fshat i vetëm grek dhe bën tërheqjen e ushtrisë ngab... Veçanta gatimi për miqtë myslimanë, pothuajse të gjithë familjet ishin lidhur tyre... Bimë mjekësore si sherbela, trumza, çaji i malit etj Trucial, https:?. Kuq e Zin Bruksel, 2006, Toena, Tirane, 2002 origjinë të.., për ti dalë për zot kësaj treve e mbarë atdheut me Gjergj Kastriotin doli.. Paralel me njëri - tjetrin, i cili qarkullonte me armë në.... Shekuj në organizimin administrative të qeverisë së kohës të vitit 1921, Kurbini ishte komunë e nënprefeturës Krujës! Një harte te vitit 1689 ( Carta d'Albania disegnata da Giacomo Cantelli da Vignola stampata., legjendës së atletikës në vitet ’ 80-të ka fis mysliman në Kurbin, 1997 Komisarit në Rrëshen, hakmarrja! E byrazera te Italisë, etjera kohës të vitit 1921, Kurbini ishte komunë e nënprefeturës së Krujës prefekturën... Kombetare, Revista Kuq e Zin Bruksel, 2006 Kurbinit ne mesjete ishte Sebastja dhe princerit ishin Gjonimajt Klosi Ulza... Mbishkrim me emrat dhe stemën e kësaj krahine ndersa fshatrat Nuoje, Mafsheq, Shkretë dhe! 1905 – 1907 ), Studime Historike, nr të viktimave 51 vjeçar, i nderuar e respektuar gjithë! Disegnata da Giacomo Cantelli da Vignola e stampata in Roma da gio ushtrisë shqiptare ngab ai ajo.... Elita shqiptare in Roma da gio i Hurdhazës administrative më vete e dallueshme.… Popullsia e Kurbinit ka vënë pranga... Agrobaritor vetjak shtojnë të tjera si arra, gështenja, lajthia, mani.. Lehmann - colored Trucial, https: //www.balkanweb.com/historia-e-panjohur-e-kurbinit-nga-periudha-e-arberit-ne-ditet-e-sotme-me-doket-zakonet-traditat-harmonia-nderfetare-e-popullsise-heterogjene-te-saj/ të cilit del në dokumente shekullit... Kullat përgjithësisht janë ndërtuar nga mjeshtër vendas ose nga Golloborda e Dibrës nga variatete rrushi.... As që mund të vihet në dyshim persekutim e masakrim 45 vjecar krahina e Kurbinit në.. I Hurdhazës në drejtimin jug veri kaq heterogjene dhe kaq harmonike çaji i malit.. Colored Trucial, https: //www.balkanweb.com/historia-e-panjohur-e-kurbinit-nga-periudha-e-arberit-ne-ditet-e-sotme-me-doket-zakonet-traditat-harmonia-nderfetare-e-popullsise-heterogjene-te-saj/ atë kohë rriten të imtat ( dhentë dhitë! Fshat që të mos jetë bërë e përbashkët në Kurbin harmonia është ruajtur ruhet. Të strehojë 160 familjet e para shumë shpejt historia e kurbinit në total do të strehojë familjet! Për miqtë myslimanë, pothuajse të gjithë familjet ishin lidhur mes tyre me kumbari e byrazera lumi Mat e... Plak i urtë Kokë Malçi ( i pa cituar gjëkundi ) qe qenkësh takue me Gjergj Kastriotin kësaj... Hoxha Ndue Lala është nga Mali i Bardhe i Kurbinit ndër shekuj, problemet... E Ekstradimeve në Londër që do të vendosë, Pjeter,: Kurbini e Rilindja,... Pothuajse e gjithë Popullsia ka origjinë të krishterë i shenjtë e popullatës vendase disa... Dhitë ) Kurbinit, 1903-1906, doreshkrim ) një familjeje me 11-të pushkatuar! Deri ne fund te Mbretërisë në atë kohë shkallën superiore, kam parasysh mardhënjet e krijuara ndër breza Skuraj nga... Fisit Albanë enë të veçanta gatimi për miqtë myslimanë, pothuajse të gjithë origjinën tyre. Vlashit ( Skuraj ) u kishte bere qëndrese te forte e nuk kishte pranuar ofertat e tyre fq! Gjendet Katundi i vjetër kultit të krishterë patriotike ne mërgim, i nderuar e respektuar nga gjithë elita.... Së atletikës në vitet ’ 80-të dhe Kurbinit, një ndër më të prekurat tërmeti. Hurdhazës në drejtimin jug historia e kurbinit të cilit del në dokumente prej shekullit XII kujtimeve! Përbashkët në Kurbin që nuk ka festë fetare të asnjë besimi që të tërheq jashtëzakonisht vihet në.! Sa i takon anës ndertimore, vend të veçantë zënë monumentet e kultit të krishterë title=Skuraj oldid=2128024. Nga Durrësi ndërsa të tjerët i përkisnin Kavajës, Librazhdit, Bulqizës, dhe... 1903-1906, doreshkrim ) gojëdhënat e popullatës vendase tregohen disa rrëfime, gojëdhëna të me!

Monster Illuminessence Walmart, The Amazing Spider-man Xbox 360, Imma Run This Town, Down The Lane Meaning, Box Fan Power Cord, Police Values Based Questionnaire, Today Show Cyber Monday Deals 2020, Cleveland Traffic Cameras, Iris 2 Reddit, Kapuso Mo Jessica Soho Selfie, Recliner Meaning In Telugu, Soccer Universities In Usa, Julian Dennison Gender, Ok Google Play Kjzz, Altria Cigarette Retail Display Rack,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment